Leylek Ormanı Samsun Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde hayat buluyor
SAMSUN’un Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki ‘Leylek Ormanı’ baharın gelmesiyle canlandı. Kış döneminde deforme olan yuvalarını gagalarında taşıdıkları kol kesikleriyle onaran leylekler, yumurtadan çıkarak yeni yavrularına hazırlanıyor.
UNESCO Dünya Mirası Süreksiz Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası, Avrupa Kuş Alanları Envanteri’nde yer alan en değerli 4 kriterden 3’üne sahiptir. 358 kuş türüne ev sahipliği yapan delta baharla birlikte canlandı. Alaçam, Bafra ve 19 Mayıs ilçe sınırları içerisinde 56 bin hektar alana sahip olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde yaklaşık 1000 leylek yaşıyor. Özellikle leylek yuvalarının yoğun olduğu ve ‘Leylek Ormanı’ olarak adlandırılan Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesi’nde mart ayının prestijiyle yuvalar hareketlenmeye başladı. 60 slotluk alan ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Leylekler, kışın deforme olan yuvalarını kol kesikleri ve gagalarında taşıdıkları otlarla onarıyor, yuvalarını ailelerine katılacak yeni üyeler için hazırlıyorlar.
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Müdürü Kadir Yılmaz, Leylek Ormanı’nın yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerden biri olduğunu belirterek, “Burası 60 leylek yuvasının bir arada olduğu bir bölge. Leylek yuvaları burada ağaçlarda. 3-4 ağaca yuva yapıyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin ziyaretçilerin leylekleri daha rahat gözlemleyebilmesi için yaptırdığı alana kule yapıldı. Buradan çok iyi izleyebilirsiniz.” Yılmaz, “Bu bölge beslenme açısından da çok zengin. Normalde yuvayı dişi kuş yapar derler ama leyleklerde bunun tersi olur. Yuvayı erkek leylek yapar ve dişi buna göre erkeği seçer.”