“Başarınızın boyutunu inancınızın boyutu belirler.”
Seneca
“Kendinden emin” Kişinin kendi değerinin nesnel bir değerlendirmesi, kendisi ve yetenekleri hakkında olumlu ve gerçekçi bir anlayışa sahip olması ve kendi özelliklerinin ne kadar olumlu ya da olumsuz olduğuna ilişkin yorumudur. Özgüven hayatın her aşamasında değerlidir. Özgüven, hayatta sağlam bir duruş kazanarak zorluklarla baş edebilmenizi sağlar. Kendine inanmak size güç verir ve hayattan kopmanıza, sorunlardan kaçınmanıza neden olur ve sizi daha çok denemeye yönlendirir. Özgüven, başarının en değerli yapı taşıdır. “Kendine güvensiz” Öte yandan, kendinden şüphe duyan insan her zaman kendinden şüphe duyar, pasifleşir, her şeye boyun eğerse çok uyumlu, eleştiriye duyarlı, inançsız, aşağılık duygusu içinde ve sevilmediğini hisseder. Gerekli beceri ve deneyime sahip olduğunu bildiği halde bir şeyler yapmaktan çekinir. Karar vermesi, inisiyatif kullanması veya sorumluluk alması gereken durumlarda rahatsız olur ve huzursuz olur.
Bazen özgüveninizde azalma yaşamanız doğaldır, bu kendinize olan inancınızın olmadığı anlamına gelmez.
Herkes zaman zaman kendini yetersiz hissedebilir ve kendi yeteneklerini başkalarıyla karşılaştırabilir ve mutsuz olabilir. Bu güvensizlik genellikle çocuklukta öğrenilenlerden ve ailenin ve toplumun gerçekçi olmayan beklentilerine ve standartlarına uymaya çalışmaktan kaynaklanır. Elinizden gelenin en iyisini yapsanız bile, kimsenin mükemmel olamayacağını unutmayın.
Napolyon bir gün düşman askerlerinden kaçarken bir bakkala girer. Hemen bakkala saklanmasını emretti. Bakkal da Napolyon’u uygun bir yere saklamış ve biraz sonra gelen düşman askerlerini öldürmüştür. “Birisi o yoldan kaçtı.” savuşturdu.
Bir süre sonra Napolyon’un muhafızları geldi. Bakkal bir daha asla göremeyeceği Napolyon’a sormuş:
“Efendim, afedersiniz ama merak ediyordum da, ölüme bu kadar yakın olmak nasıl bir duygu?”
Napolyon birden öfkelendi.
“Sen kimsin ki benimle böyle konuşuyorsun?”
ağladı. Hemen askerlerine adamı vurmalarını emretti. Askerler bakkalın gözlerini bağlayıp önüne dizildiler. Mermiler namlulara çakıldı, şimdi “ateş et” komutu verilecek. Bakkal aracılığıyla “Ah, ne yaptın? Şimdi öleceksin!” O düşünürken arkadan bir çift el uzanıp gözlerini açtı. Karşısında Napolyon vardı. Napolyon bir cümleyle cevap verdi:
“İşte böyle bir duygu!”
Bir insanın kendine karşı dürüst olması, kendini değiştirip hayatın doğal akışına bırakması, gerekeni kabul etmesi, kalbindeki sevgiyi serbest bırakması ve sonunda özüne ulaşması için ihtiyaç duyduğu en değerli 3 şey, içindeki hoşluk, “kendinden emin” , “cesaret” Ve “istikrar” kamyon. Cesaret hissetmekle ilgili değildir, mantıkla ilgilidir, duygularınız bireyle ilgilidir “Koş!” Dediği noktada kontrolü ele alıp durumu analiz etmektir. Cesaret korkmamak değil, kaygıya rağmen devam edebilmektir. Kişinin kendi zayıflıklarını ve korkularını kabul etmesi, bunları başkalarıyla paylaşması ve terapötik bir sürece girmesi cesaret ister. Cesaret, kendini olduğun gibi kabul edip sevmek, kendi doğrularına inanmak ve onları uygulamaktır. Bunu yapabilmek için öncelikle yola çıkmalı ve bunu yapacak cesarete sahip olmalısınız. Öğrenmenin en güzel yollarından biri olan yapmak, gerçekleştirmek, yaratmak, yaratmak, üretmek veya yaratmak demektir. Yaparak öğrenme, öğrenmenin en pahalı şeklidir.
Russel Gough “Karakteriniz Kaderinizdir” kitabında dediği gibi:
“Doğru ve uygun olanı bilmek ile doğru ve doğru olanı yapmak arasındaki en kıymetli temas; doğruyu ve doğruyu yapacak bir karaktere sahip olmaktır. Karakter gelişmemişse eğitim işe yaramaz. Bunun en güzel kanıtı banka soyanlar, devlet soyanlar, rüşvet alanlar. Birden fazla eğitim almış bu kişiler, birilerini küçük düşürerek, küçük düşürerek yükselebileceklerini zannederler. Bu nedenle Roosevelt, ‘Bir insanı ahlaki olarak eğitmeden sadece zihinsel olarak eğitmek, topluma sorun çıkarmaktır’ dedi.
Özgüveni artırmanın yolları
Platon bir gün ülkenin en büyük bilgesi ile geçirdi. Bilge selam verir ve oturup sohbet etmeye başlarlar.
Platon, bilge “Sen bu dünyanın en bilge insanısın, sen hayata dair her şeyi biliyorsun, bana öyle bir anahtar ver ki bütün kapıları açsın.” diyor.
Platon için Bilge “Ama bu yükü taşıyabileceğinden emin misin?” O sorar.
“Evet!” diyor Platon. “Lütfen bana dünyanın en büyük hazinelerine erişmemi sağlayacak sırrı ver.”
“Bunu bilmek seni pek çok şeyin sorumluluğunu üstlenecek!” bilge diyor. “Bu sırrı bir kez öğrendiğinde, artık saklayamazsın. Sırrı öğrendikten sonra uygulayamazsan, sır seni yavaş yavaş ölüme götürür. Eğer onu kullanmazsan, sır başını belaya sokar. Bu sizin için çok kritik bir karar anı çünkü hem hazineyi hem de zehri seçebilirsiniz. Bunun için hazır mısın?”
“Evet!” diyor Platon. “Bu sırrı taşımaya hazırım. Sırrı kullanacağıma yemin ederim. Kullanmazsam başıma gelecekleri kabul etmiş olurum.”
“O zaman yanıma gel!” bilge diyor. “Kulaklarını aç ve beni dinle. Sana dünyanın en büyük sırrını veriyorum.”
Bilge, Platon’un gözlerinin içine dikkatle bakar ve sırrı ortaya çıkarır. “Yap! Bu dünyanın en büyük sırrı! Sana bütün hazineleri verecek olan sır bu. Çok basit ama çok büyük bir sır.”
Platon’un kafası karıştı “Ama bu çok basit!” diyor.
Bilge daha sözünü bitirmeden sırrı haykırır: “Yap!” ve ekler: “Soru yok, yorum yok, endişe yok. Sadece yap!”
Kendiniz için bir şeyler yapmaya çalışırken zamana ihtiyacınız var. Bunu yapabilmek için çok ve disiplinli çalışmanız, çevrenizin farkında olmanız, olaylar karşısında sorumluluk almanız ve olumsuz durumlarda nasıl hissettiğinizi görerek düzeltmeniz gerekir. Kendinize olan inancınızı artırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
1. Şefkatli olmak.
2. Kendiniz hakkında olumlu düşünmek.
3. Gerçekçi ve beklentilerinizi karşılayan hedefler belirleyin.
4. Deneyimlerinizden öğrenmek.
5. Değişime açık olmak.
6. Kendinizle gurur duymak ve bir şey başardığınızda kendinizi ödüllendirmek.
7. Duygularınıza göre hareket etmek yerine, içinde bulunduğunuz durumun rasyonel bir değerlendirmesini yapmak.
8. Zayıf yönleriniz yerine güçlü yönleriniz üzerine yük bindirmek.
9. Her alanda mükemmel olmanın imkansız olduğunun bilincinde olmak.
10. Yaptıklarını ve başardıklarını suçlamak yerine bireysel başarılarından dolayı kendinle gurur duymak.
11. Fikirlerini savunmak, kendi duygularını, fikirlerini, inançlarını, ihtiyaçlarını, oburların haklarını ihlal etmeden dürüst ve açık bir şekilde konuşmak.
12. Haklarınızı korumak.
ağ
instagram
Facebook
heyecan
Youtube
Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio